Skip to main content

Το τσάι προέρχεται από τα φύλλα του δένδρου τσάι (Καμέλια η σινική – Camellia sinensis). Οι διαφορετικές ποικιλίες προκύπτουν από τον τρόπο επεξεργασίας.

Είναι το πιο διαδεδομένο ποτό στον κόσμο. Το ανακάλυψε ο Κινέζος αυτοκράτορας Σεν Νούνγκ το 2737 π.Χ. κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.

Την ώρα που έβραζε νερό, ένα ρεύμα αέρα παρέσυρε φύλλα τσαγιού από κάποιο γειτονικό θάμνο και αυτά κατέληξαν σε ξεσκέπαστο τσουκάλι. Τα φύλλα τσαγιού άρχισαν να βράζουν και να χρωματίζουν το νερό. Ο Σεν Νούνγκ μύρισε το γλυκό άρωμα που αναδυόταν  και δοκίμασε το πρώτο τσάι.

Το τσάι περιέχει  περίπου 3%  καφεΐνη, όπως και ο καφές. Χρησιμοποιείται και ο όρος τεΐνη, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για την ίδια και την αυτή ένωση.

Στην Ευρώπη και για λογαριασμό των Ολλανδών το τσάι έφεραν οι Πορτογάλοι το 1610.

Τα είδη τσαγιού:

  • Μαύρο
  • Oolong
  • Πράσινo
  • Λευκό
  • Rooibos

Rooibos

(Χρόνος παρασκευής 6-8 λεπτά στους 95-100 βαθμούς Κελσίου)
H κατανάλωση τσαγιού rooibos θεωρείται ευεργετική χάρη στα αντιοξειδωτικά, τις πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή και τις κατεχίνες. Δεν περιέχει καφεΐνη. Μας τονώνει ευχάριστα με την γλυκιά γεύση που διαθέτει . Βοηθά σε αλλεργίες και στο πεπτικό σύστημα.

Λευκό τσάι

(Χρόνος παρασκευής 2-3 λεπτά στους 65-90 βαθμούς Κελσίου)

Είναι λιγότερο επεξεργασμένο από όλα τα είδη τσαγιού, ελαφρύ και απαλό στην γεύση. Μαζεύονται απευθείας τα μπουμπούκια του φυτού, διαθέτει τα υψηλότερα ποσοστά αντιοξειδωτικών ουσιών, γεγονός που το καθιστά «όπλο» ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν καρκινογενέσεις. Συλλέγεται μόνο λίγες μέρες το χρόνο, στην αρχή της Άνοιξης, και στη συνέχεια αποξηραίνεται χωρίς να οξειδωθεί. Βοηθά στην λιποδιάλυση, σμάλτο των δοντιών και στην πρόληψη πλάκας και τερηδόνας.

Βοηθά στην πρόληψη του  καρκίνου του προστάτη, του στομάχου και του λεπτού εντέρου καθώς και στην μείωση της χοληστερόλης χάρη στις κατεχίνες. Διαθέτει τα χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης από όλα τα είδη τσαγιού.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ

(Χρόνος παρασκευής 2-3 λεπτά στους 75-90 βαθμούς Κελσίου)

Είναι ελαφρώς πιο επεξεργασμένο από το λευκό τσάι. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά  κυρίως στις  κατεχίνες που περιέχει. Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου, της χοληστερίνης, προστατεύει από την αθηροσκλήρωση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού βοηθά στην πρόλειψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι  κατεχίνες που περιέχει βοηθούν στην διατήρηση και  απώλειας βάρους. Βοηθά στην πυκνότητα των οστών και κατά συνέπεια στην οστεοπόρωση.

ΜΑΥΡΟ ΤΣΑΪ

(Χρόνος παρασκευής 2-3 λεπτά στους 95-100 βαθμούς Κελσίου)

Έχει περισσότερη καφεΐνη από όλες τις ποικιλίες τσαγιού. Έχει υποστεί την μεγαλύτερη επεξεργασία από όλα τα είδη τσαγιού. Έχει τη μικρότερη ποσότητα κατεχινών λόγω της επεξεργασίας του.

Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, την χοληστερίνη, την αρθρίτιδα, την στοματική υγιεινή και την παχυσαρκία

OOLONG

(Χρόνος παρασκευής 5-6 λεπτά στους 85-95 βαθμούς Κελσίου)

Είναι  κάτι ενδιάμεσο στο πράσινο και το μαύρο, οξειδώνεται περισσότερο από το πράσινο και λιγότερο από το δεύτερο. Έχει λιγότερη καφεΐνη από το μαύρο και περισσότερη από το πράσινο.

Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, του μεταβολισμού, του διαβήτη, δρα ενάντια σε ιούς. Βοηθά στην απώλεια βάρους.