Skip to main content

Το τσάι είναι το πιο συχνά καταναλώσιμα ροφήματα παγκοσμίως. Χρονολογείται σχεδόν 50 αιώνες πίσω, όπου το τσάι κατείχε μια ιδιαίτερη θέση στη διατροφή των ανθρώπων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν γιατί το ρόφημα αυτό εξακολουθεί να είναι τόσο δημοφιλές και διαδεδομένο μέχρι σήμερα. Δεν είναι αυτός όμως ο μόνος λόγος  για τον οποίο οι άνθρωποι πίνουν τσάι. Είναι γιατί έχει και πολλά απίστευτα οφέλη για την υγεία μας.

Δεκάδες μελέτες έχουν βρει ότι το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τσάι, έχει πολυάριθμες ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης πολλών ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, το εγκεφαλικό η παχυσαρκία και άλλα.

Θα ήταν χρήσιμο λοιπόν να μοιραστούμε τα πιο κοινά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν παρασκευάζουν μια κούπα τσαγιού. Κάνοντας αυτά τα λάθη μπορεί να μην ακυρώνουν εντελώς τα οφέλη του τσαγιού, αλλά σίγουρα δεν κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν αυτό το θαυματουργό ρόφημα. Αυτά τα λάθη μπορεί να είναι η αλλοίωση της γεύσης και η αποτροπή της εξαγωγής των ευεργετικών ιδιοτήτων που έχει για την υγεία μας.

Για την καλύτερη γεύση και την πιο σωστή παρασκευή του τσαγιού, αποφύγετε αυτά τα απρόσεκτα λάθη

Το νερό σας είναι πολύ ζεστό;

  • Δεν πρέπει το νερό να είναι πολύ καυτό δηλαδή να έχει πάρει βράση. Το καυτό νερό μπορεί να κάνει τα ευαίσθητα φύλλα τσαγιού να έχουν πικρή και λιγότερο γλυκιά γεύση.
  • Μελέτες δείχνουν επίσης  ότι το καυτό νερό μπορεί να καταστρέψει ευαίσθητες ενώσεις που βοηθούν την υγεία όπως οι κατεχίνες. Για το τέλειο φλιτζάνι τσαγιού, θέλετε το ζεστό νερό  να βρίσκεται ακριβώς κάτω από το σημείο βρασμού, όταν αρχίζουν να σχηματίζονται μικρές φυσαλίδες στον βραστήρα σας.
  • Δεν υπάρχει μία θερμοκρασία που να είναι ιδανική για όλα τα είδη τσαγιού. Για κάθε τσάι η θερμοκρασία είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, το πράσινο τσάι πρέπει να παρασκευάζεται μεταξύ 75 και 90 βαθμών Κελσίου, το λευκό τσάι στους 65-90 βαθμούς Κελσίου ενώ για το μαύρο τσάι πρέπει να φτάσει στους 95 – 100 βαθμούς Κελσίου.

Συμβουλή: Ίσως αξίζει να επενδύσετε σε ένα βραστήρα τσαγιού με θερμόμετρο ή ένα θερμόμετρο τσαγιού.

Βυθίζετε το τσάι μέσα στο νερό για πάρα πολύ ώρα;

  • Σταματήστε να βυθίζεται το τσάι σας, στο καυτό νερό και να το ξεχνάτε! Όπως η θερμοκρασία έτσι και ο χρόνος που το αφήνετε να βυθιστεί στο νερό, ποικίλει ανάλογα με το τσάι που χρησιμοποιείται. Το λευκό τσάι πρέπει να βυθιστεί μέσα στο νερό από 1 έως 3 λεπτά, το πράσινο από 2 έως 3 λεπτά και το μαύρο για 4 έως 5 λεπτά. Αν τα αφήσετε παραπάνω το τσάι θα γίνει πικρό καθώς απελευθερώνει τανίνες.
  • Πολύ καυτό νερό στο τσάι σημαίνει ότι το τσάι σας γίνεται πικρό, χλιαρό νερό στο τσάι σημαίνει ότι δεν θα πάρετε τις σωστές ενώσεις. Η χημική σύσταση των ενώσεων που είναι στα φύλλα του τσαγιού, απελευθερώνονται σε συγκεκριμένα στάδια στη διαδικασία παρασκευής του. Οι πρώτες ενώσεις που εμφανίζονται όταν βυθίζετε στο νερό τα φύλλα τσαγιού, είναι οι χημικές ουσίες που συμβάλλουν στο άρωμα και το προφίλ γεύσης του. Στη συνέχεια απελευθερώνονται τα ευεργετικά συστατικά – οι φλαβανόλες και οι πολυφαινόλες – καθώς και η καφεΐνη. Τέλος, βγαίνουν τα βαρύτερα συστατικά και οι πικρές τανίνες.

Συμβουλή: Φτιάξτε το τσάι σας στην σωστή θερμοκρασία και χρόνο!

Δεν χρησιμοποιείτε φύλλα τσαγιού;

  • Μπορεί να είναι βολικά, αλλά τα φακελάκια τσαγιού δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκομίσετε τα οφέλη του. Το τυπικό φακελάκι τσαγιού περιέχει υπολείμματα, σπασμένα φύλλα τσαγιού, που ονομάζονται “σκόνη”  (αυτά δηλαδή που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για χρήση ως φύλλα τσαγιού). Αυτά τα λεπτά σπασμένα φύλλα τσαγιού έχουν λιγότερα αιθέρια έλαια και απελευθερώνουν περισσότερες πικρές τανίνες από το τσάι με ολόκληρα φύλλα.
  • Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε φύλλα τσαγιού -που είναι το ιδανικό-, αναζητήστε τσάι που είναι συσκευασμένο σε φακελάκια πυραμίδας. Αυτά είναι συνήθως υψηλότερης ποιότητας τσάγια από το τσάι που είναι συσκευασμένα σε κλασικό φακελάκι.

Επαναχρησιμοποιείτε το φακελάκι του τσαγιού σας;

  • Ήρθε η ώρα να συντρίψουμε τον μύθο ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το ίδιο φακελάκι τσαγιού δύο φορές. Με κάποια τσάγια υψηλής ποιότητας, θα δοκιμάσετε πραγματικά μοναδικές γεύσεις μετά από δύο ή τρεις εκχυλίσεις, γεύσεις που δεν θα γευόμασταν μετά από μία μόνο εκχύλιση.
  • Για να το κάνετε αυτό σωστά, υπάρχει ένας κανόνας: Όταν τελειώσουμε με την πρώτη εκχύλιση βγάζουμε τα φύλλα του τσαγιού, που θα πρέπει να μείνουν σκεπασμένα με λίγο νερό ώστε να μην στεγνώσουν και οξειδωθούν. Αργότερα  και μέσα στην ίδια μέρα, ζεσταίνουμε νερό και τα ρίχνουμε μέσα στη κούπα. Πίνουμε για 2η φορά. Εάν εμποτίζετε το τσάι σας πολλές φορές, να γνωρίζετε ότι θα λαμβάνετε περισσότερη καφεΐνη κάθε φορά που το κάνετε.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν ισχύει για όλα τα είδη τσαγιού.

Δεν χρησιμοποιείτε νερό υψηλής ποιότητας;

  • Για το καλύτερο φλιτζάνι τσάι, καλό είναι να χρησιμοποιείτε φιλτραρισμένο νερό. Το νερό της βρύσης απολυμαίνεται με χλώριο και μπορεί να περιέχει ίζημα, φθόριο και άλλα μέταλλα (πολλές ενώσεις που μπορούν να συμβάλουν στη δυσάρεστη γεύση του τσαγιού σας).

Συμβουλή: Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε νερό βρύσης, απλώς φροντίστε να χρησιμοποιήσετε δροσερό όχι ζεστό από τον θερμοσίφωνα. Αν και είναι αλήθεια ότι η χρήση ζεστού νερού θα φέρει το νερό σε “βρασμό” πιο γρήγορα, προσθέτει όμως επιπλέον ακαθαρσίες από τον θερμοσίφωνα του σπιτιού σας και αλλοιώνει την γεύση του τσαγιού.

Προσθέτεις πάρα πολλά υλικά; (ζάχαρη, μέλι γάλα)

  • Η χρήση των παραπάνω υλικών δεν θα μειώσει απαραίτητα τα οφέλη του τσαγιού για την υγεία. Ωστόσο, θα επηρεάσει σίγουρα την γεύση του και θα αυξήσει τον αριθμό των θερμίδων στο φλιτζάνι σας. Σύμφωνα με μια μελέτη το 33% των καταναλωτών τσαγιού, πίνουν τσάι με πρόσθετα θερμίδων. Τα πιο δημοφιλή από αυτά είναι η ζάχαρη ή υποκατάστατα ζάχαρης, το μέλι και το πλήρες ή με μειωμένα λιπαρά γάλα. Η χρήση των παραπάνω υλικών ή μέρος από αυτών, μπορεί να προσθέσει επιπλέον 69 θερμίδες στο φλιτζάνι σας, οι οποίες μπορούν να αθροιστούν αν δεν προσέξετε.

Συμβουλή: Εάν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε πρόσθετα στο τσάι σας, επιλέξτε πιο υγιεινές επιλογές όπως εναλλακτικές λύσεις γάλακτος χαμηλών θερμίδων και χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες φυσικών γλυκαντικών όπως το μέλι.

Χρησιμοποιείτε το σωστό φλιτζάνι;

  • Επειδή φτιάχνετε το τσάι σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία, θα θέλετε να κρυώσει πριν το πιείτε. Ένα φλιτζάνι στα 200ml με πλατύ στόμα, θα επιτρέψει στο τσάι σας να κρυώσει πιο γρήγορα, ώστε να μπορείτε να το πιείτε. Επιπλέον το ρηχό του φλιτζανιού σας, θα περιορίσει επίσης το πόσο τσάι ρίχνετε κάθε φορά. Με αυτόν τον τρόπο, το τσάι σας είναι στη σωστή θερμοκρασία και ολόκληρο το φλιτζάνι θα έχει τη σωστή θερμοκρασία.
  • Ένα χρησιμοποιείται μεγαλύτερο φλιτζάνι τσαγιού 500ml και πάνω, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το τσάι σας να κρυώσει σε θερμοκρασία λιγότερο από την ιδανική πριν το τελειώσετε και να έχετε αλλοίωση της γεύσης.

Αν θέλετε Κρύο τσάι θα πρέπει να πίνετε απλώς Κρύο τσάι!

Χρησιμοποιείτε την σωστή τσαγιέρα;

  • Η χρήση μιας αξιόπιστης τσαγιέρας, σας επιτρέπει να φτιάξετε την σωστή ποσότητα τσαγιού (χρησιμοποιείστε την ανάλογη τσαγιέρα σύμφωνα με το πόσα φλιτζάνια τσαγιού θέλετε να φτιάξετε).
  • Διατηρεί την σωστή θερμοκρασία του τσαγιού σας για περισσότερο χρόνο.
  • Ρίχνοντας λίγο τσάι στο φλιτζάνι σας κάθε φορά, θα είναι πάντα η σωστή θερμοκρασία όταν το πίνετε.

Προσοχή: Κατά την χρήση της τσαγιέρας, χρησιμοποιείστε την σωστή θερμοκρασία του νερού και τον σωστό χρόνο που πρέπει να εμποτίσετε το τσάι σας (ανάλογα με το τσάι που χρησιμοποιείται).

Ήρθε η ώρα να απολαύσετε το τσάι σας!